Novinky

  • OZNAM!

    Prevádzka MŠ 28.03.2024 a 02.04.2024 bude v 2. a 4.triede.

    V 2.triede budú deti z 1. a 2. triedy.

    V 4.triede budú deti zo 4.,5. a 3. triedy.

    Stretávacia trieda od 6.00h. - do 7.00h a od 15.30h. - do 16.15h. v 2.triede.

  • Návšteva základnej školy

    Návšteva základnej školy

    Dňa 20.3.2024 navštívili naši predškoláci Základnú školu Nitrianske Pravno. V školských laviciach ich čakali kamaráti prváci, ktorí sa spoločne zabavili, zoznámili s triedou a pani učiteľkami prvých ročníkov Mgr. Lenkou Gregorovou a Mgr. Vierou Federl. Mali možnosť pracovať so šlabikárom, videli priebeh hodiny v škole a vypočuli si, čo všetko sa už žiaci prvého ročníka naučili. Za splnené úlohy, ktoré im pani učiteľky pripravili si odniesli aj odmenu. Deti si opäť mohli prezrieť aj areál školy, ktorý sa im veľmi páčil. Zo stretnutia mali predškoláci ale aj prváci pekný zážitok a veríme, že ho budú mať aj zo zápisu do základnej školy, ktorý sa uskutoční 10.4.2024.

                                                                                                                                                           Bc. Barbora Pupáková

  • Stretnutie rodičov s pani riaditeľkou spojenej školy

    Stretnutie rodičov s pani riaditeľkou spojenej školy

    Dňa 18.3.2024 sa v 5.triede materskej školy uskutočnilo stretnutie zákonných zástupcov predškolákov s pani riaditeľkou Spojenej školy – Základnej školy s materskou školou – Grundschule mit Kindergarten v Nitrianskom Pravne, Mgr. Gebrlínovou a pani učiteľkou  pre 1.stupeň Mgr. Fojtíkovou. Počas stretnutia pani riaditeľka a pani učiteľka informovali prítomných ohľadom výučby na základnej škole, metódach, činnostiach a aktivitách školy. Dôležitou súčasťou stretnutia boli aj informácie o zápise detí do 1.ročníka, ktoré sa uskutoční 10.4.2024 (foto vo fotoalbume) Zákonní zástupcovia sa dozvedeli, ako vyplniť elektronickú prihlášku, čo je potrebné predložiť k zápisu do 1.ročníka a ako zápis prvákov prebieha. Stretnutie bolo veľmi príjemné a informačne prínosné pre rodičov budúcich prvákov.

                                                                                                                                                                        Mirka Dašková

  • Vystúpenia detí z hudobno-pohybového krúžku na MDŽ

    Vystúpenia detí z hudobno-pohybového krúžku na MDŽ

    Aj tento rok v marci pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa deti z hudobno- pohybového krúžku  z MŠ stretli s členkami PZŽ i  s členmi klubu dôchodcov v našej obci. 8. marca 2024 sme prijali pozvanie PZŽ a deti vystúpili s krátkym kultúrnym programom na ľudovú nôtu. 12.3.2024 potešili svojim programom aj členov klubu dôchodcov. Na úvod vystúpenia predniesli krátky verš: „K MDŽ prinášame pre Vás kytičku básní a piesní a veľa lásky v  našom srdiečku. Nech vám tento deň prinesie toľko šťastia a radosti, koľko lásky samé rozdávate svojim najbližším. Všetkých prítomných potešili pásmom básní a piesní. Na záver zarecitovali ešte jedno prianie:   „ Všetky deti vám k MDŽ želajú, vašej kráse nech sa ďalej muži klaňajú. Šťastím a láskou napĺňa vás práca, pohoda v živote nech sa nestráca.      

                                                                                                                                                                          O. Jamrichová

  • Výstava - Slama premilá

    Výstava - Slama premilá

    V dňoch 11. a 12.03.2024 sme s deťmi našej MŠ navštívili výstavu úžitkovej a dekoratívnej tvorby v zasadačke OÚ Nitrianske Pravno. Kurátorka výstavy pani R. Tarabčíková deťom pútavou formou predstavila nápady, zručnosť a precíznosť nielen našich predkov, ale aj súčasných tvorcov. Deti zaujali najmä ukážky vyrobených úžitkových i ozdobných predmetov.

    R. Leitmanová

  • Kurz korčuľovania

    Kurz korčuľovania

    Počas prvých marcových dní  sa predškoláci našej materskej školy zúčastnili kurzu korčuľovania, ktorý realizoval MŠHK Mládež na zimnom štadióne v Prievidzi. Počas kurzu si deti pod vedením štyroch trénerov osvojili zásady správnej prípravy na ľad - obutie korčúľ a nasadenie prilby a potom sa presunuli na ľadovú plochu. Na ľade sa zase hravou formou naučili prekonať strach a zvládnuť základný postoj na korčuliach, bezpečný pád a ďalšie pohybové zručnosti. Počas celého kurzu boli pre deti pripravené rôzne veselé súťaže a disciplíny – hrali sa na autíčka, triedili odpad z označeného rybníka, hrali „ponožkovú vojnu“ alebo vyháňali z ľadu zlú ježibabu... Na záver kurzu sa konala „korčuliarska olympiáda“ a za jej zvládnutie deti získali pekný pamätný diplom a medailu. Všetci účastníci kurzu boli veľmi spokojní.Kurz korčuľovania taktiež podporil zameranie našej materskej školy na osvojovanie zdravého životného štýlu detí a doplnil Národný akčný plán prevencie obezity na roky 2015-2025.

                                                                                                                                                             Mirka Dašková

     

     

  • Exkurzia do knižnice

    Exkurzia do knižnice

    V dňoch  4. a 5. marca 2024 deti z Materskej školy v Nitrianskom Pravne navštívili knižnicu v našej obci pri príležitosti  „Mesiaca knihy“. Privítala nás pani knihovníčka Ľ. Hianiková. Zoznámila deti s priestormi knižnice a v detskom oddelení si deti mohli vybrať a listovať v rozprávkových knihách, ktoré ich najviac zaujali. Pani Hianiková vysvetlila deťom postup pri požičiavaní kníh, správne zaobchádzanie s knihami a pozvala ich na návštevu knižnice spolu s rodičmi. Deti odchádzali spokojné a obohatené o nové zážitky. Veríme, že aj týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.

     

                                                                                                                                     Bc. Jana Píšová

  • Výchovný koncert - archaické hudobné nástoje

    Výchovný koncert - archaické hudobné nástoje

    Dňa 15. 2.2024 našu materskú školu navštívil folklorista z Očovej pán Anton Budinský. Tento hudobník a zberateľ ľudových piesní, zoznámil deti  s archaickými hudobnými nástrojmi a ich využitím v minulosti. Deti so zatajeným dychom počúvali jeho hru na fujaru, handrársku píšťalu, gajdy, drumbľu, panovu flautu, heligónku a krumhornu. Pán Budinský sa deťom predstavil v detvianskom kroji a spoločne s deťmi si zaspieval známe detské ľudové piesne. Ďeťom sa vystúpenie páčilo a odmenili ho potleskom                                                                                                          

                                                                                                                                     Otília Jamrichová.

  • Fašiangy

    Fašiangy

    Fašiangy boli odjakživa sviatky radosti, veselosti a hojnosti. Aj tohtoročné fašiangy  sa  niesli v tomto duchu. Dňa 9.2. 2024 sa deti z našej materskej školy zúčastnili karnevalového sprievodu obcou. Všetky deti sa nám predviedli v krásnych a originálnych maskách, za čo patrí vďaka hlavne ich rodičom.  Deti aj vedenie MŠ ďakujú všetkým za sladké odmeny, ktoré dostali za pekné fašiangové spevy. Tešíme sa opäť o rok!

    Ďakujeme: COOP Jednota spotrebné družstvo v Nitrianskom Pravne, Obecný úrad Nitrianske Pravno, Roman Domaník-potraviny, Kvetinárstvo Darina, Cukrárenská výroba Ingrid Kiacová, Obec Nitrianske Pravno s.r.o. , Alena Supeková PINGUIN Supek, REVISERVIS Peter Lenčéš, Kvetinárstvo Kvetinka, TOP drogéria Nitrianske Pravno a Obuv p. Lubiková

                                                                                                                                                       Petra Magdolenová

  • Týždeň farieb

    Týždeň farieb

     

    Tento týždeň sme opäť, ako každý rok, venovali téme farby. Každá trieda si jeden deň zvolila farbu, do ktorej sa všetky deti poobliekali vrátane pani učiteliek. A tak nám vzniklo postupne žlté, zelené, červené, modré, biele ale aj pestrofarebné more detí. Počas tohto týždňa si mladšie deti upevňovali vedomosti o základných farbách a staršie sa oboznámili s dodatkovými farbami, aj s ich odtieňmi. Dozvedeli sa napríklad ako sa miešaním dvoch farieb dá vykúzliť nová farba.  Deti sa venovali rôznym aktivitám súvisiacimi s farbami a zhotovovali si farebné výrobky, ktoré už zdobia naše nástenky. Prežili sme týždeň plný zábavy a samozrejme ďakujeme rodičom za spoluprácu.  

                                                                                                                        

                                                                                                                                                   Bc. Jaroslava Lorincová

  • Stretnutie detí s dentálnou hygieničkou

    Stretnutie detí s dentálnou hygieničkou

    Naša MŠ sprostredkováva deťom zaujímavé stretnutia s rôznymi pracovnými profesiami. Jedným z nich je aj stretnutie detí s dentálnou hygieničkou. Vážime si, že p. Ľubica Hnáthová je ochotná napriek časovej zaneprázdnenosti a vzdialenosti prísť dvakrát do roka medzi nás. Deti z 3. triedy – žabky sa s ňou stretli 30.01.2024. Dozvedeli sa ako sa správne starať o zúbky, ako si ich správne čistiť. Zaujala ich názorná ukážka s megakefkou a megazubami, ale i „čarovná vodička“, ktorá odhalí, ktoré zúbky sú čisté a ktoré nie. Na záver ich čakalo milé prekvapenie – Diplom a zubná pasta pre deti. Za všetko ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

    R. Leitmanová

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Karneval v MŠ

  • Turistická prechádzka

    Turistická prechádzka

    Prechádzky do prírody sú pre deti veľmi obľúbené v každom ročnom období. Aj zimné dni vylákali do prírody deti z našej materskej školy. Hoci tohtoročná zima nám zatiaľ nedopriala bohatú snehovú nádielku, v priebehu januára sa deti po triedach zúčastnili krátkych, aj dlhších turistických prechádzok. Prostredníctvom nich si uvedomovali zmeny v prírode v zimnom období, všímali si jedinečnosť prírody a rôznorodosť okolitej krajiny, pozorovali živú a neživú prírodu a spoznávali prírodné krásy nášho regiónu.  

    Aj vďaka prechádzkam deti získavajú kladný vzťah k prírode a formujú sa u nich základy environmentálnych postojov.

                                                                                                                                                                      Mirka Dašková

     

  • Prekvapenie pod stromčekom

    Prekvapenie pod stromčekom

    Vianoce sú sviatkami radosti a obdarovania a boli veľmi štedré aj k deťom našej materskej školy. V každej triede sa deti tešili z darčekov pod stromčekom napr. hračky, hry a knihy , ktoré zakúpili pani učiteľky z príspevku RZ.

    Veľmi pekne ďakujeme RZ pri MŠ za poskytnutie finančných zdrojov na vianočné darčeky pre deti.                 

                                                                                                                                                          Kolektív MŠ

     

  • Vianočné prianie

    Vianočné prianie

    Nech je váš svet naplnený dobrom a láskou, nielen počas vianočných sviatkov, ale aj počas budúceho roka 2024. Krásne, šťastné a radostné sviatočné obdobie praje kolektív zamestnancov materskej školy.

  • Vianočné besiedky

    Vianočné besiedky

    V dňoch 19.-21.12.2023 sa uskutočnili v našej MŠ vianočné besiedky. Pani učiteľky spolu s deťmi pripravili pekný program. Pri nácviku sa snažili, aby básne, piesne, scénky a tance boli na besiedkach čo najlepšie. Verím, že sa všetkým besiedky páčili a spríjemnili si tak predvianočný čas. Aj keď Vianoce nie sú o darčekoch, tí najmenší sa isto tešia , čo si nájdu pod stromčekom. Preto prajeme všetkým deťom spokojné Vianoce a rodičom pokojné a pohodové vianočné sviatky.

     

                                                                                                                                                            Lucia Vrábelová

  • Betlehemská hviezda

    Betlehemská hviezda

    Deti materskej školy sa zapojili do súťaže v tvorbe betlehemov- O ZLATÚ HVIEZDIČKU. Na tvorbe sa podieľali všetky deti z mravčekovej, kuriatkovej, žabkovej, lienkovej a motýlikovej triedy. Postavy boli zhotovené zaujímavou technikou - kašírovania, pri ktorej sa deti zabavili a veľa naučili. Technikou prevedenia bola zvolená  priestorová tvorba z papiera a na dozdobenie sme použili jutovú látku, prírodniny a drevo. Ďakujem aj pani učiteľkám, ktoré sa tiež podieľali na tvorbe betlehemu.

                                                                                                                          Petra Magdolenová

  • Beseda so psychológom - školská zrelosť

    Beseda so psychológom - školská zrelosť

    Dňa 11.12.2023 prišla na besedu o školskej zrelosti Mgr. Blanka Štrbová z Centra poradenstva a prevencie v Prievidzi. Pani psychologička rodičov oboznámila o školskej zrelosti a požiadavkách dieťaťa pre vstup do základnej školy po stránke somatickej, psychickej a emocionálnej. Rodičia mali možnosť diskusie s pani psychologičkou na tému školská zrelosť a predčasné zaškolenie detí. Pani psychologičke ďakujeme za spoluprácu a za zodpovedané otázky.

                                                                                                                       Bc. Barbora Pupáková

  • Bábkovkové divadlo Slniečko

    Bábkovkové divadlo Slniečko

     

    Dňa 6.12.2023 sa deti z našej materskej škole zúčastnili divadelného predstavenia "Malí huncúti a Vianoce". Navštíviť nás prišiel bábkoherec spoločne so svojimi kamarátmi – bábkami javajkami. Zahral nám veľmi pekný, pútavý a poučný príbeh o Vianociach. Vďaka nemu sme si opäť mohli pripomenúť, že na Vianoce nie sú dôležité darčeky ale najmä láska a rodina. Divadielko sa deťom veľmi páčilo, spoločne sa s kamarátmi bábkami aj porozprávali, zaspievali si i zatancovali. Dokonca sa naučili počas predstavenia aj novú pesničku.

    Ďakujeme za spríjemnenie predvianočného času Bábkovému divadlu Slniečku a s radosťou ho v našej materskej škole privítame opäť.

                                                                                                                                                               Bc. Barbora Pupáková

strana:

Novinky

Kontakt

  • Materská škola Nitrianske Pravno
    Hviezdoslavova 1, 972 13 Nitrianske Pravno
  • 046/5446321

Fotogaléria