Novinky

  • Vianočné besiedky

    Vianočné besiedky

    V dňoch 19.-21.12.2023 sa uskutočnili v našej MŠ vianočné besiedky. Pani učiteľky spolu s deťmi pripravili pekný program. Pri nácviku sa snažili, aby básne, piesne, scénky a tance boli na besiedkach čo najlepšie. Verím, že sa všetkým besiedky páčili a spríjemnili si tak predvianočný čas. Aj keď Vianoce nie sú o darčekoch, tí najmenší sa isto tešia , čo si nájdu pod stromčekom. Preto prajeme všetkým deťom spokojné Vianoce a rodičom pokojné a pohodové vianočné sviatky.

     

                                                                                                                                                            Lucia Vrábelová

  • Betlehemská hviezda

    Betlehemská hviezda

    Deti materskej školy sa zapojili do súťaže v tvorbe betlehemov- O ZLATÚ HVIEZDIČKU. Na tvorbe sa podieľali všetky deti z mravčekovej, kuriatkovej, žabkovej, lienkovej a motýlikovej triedy. Postavy boli zhotovené zaujímavou technikou - kašírovania, pri ktorej sa deti zabavili a veľa naučili. Technikou prevedenia bola zvolená  priestorová tvorba z papiera a na dozdobenie sme použili jutovú látku, prírodniny a drevo. Ďakujem aj pani učiteľkám, ktoré sa tiež podieľali na tvorbe betlehemu.

                                                                                                                          Petra Magdolenová

  • Beseda so psychológom - školská zrelosť

    Beseda so psychológom - školská zrelosť

    Dňa 11.12.2023 prišla na besedu o školskej zrelosti Mgr. Blanka Štrbová z Centra poradenstva a prevencie v Prievidzi. Pani psychologička rodičov oboznámila o školskej zrelosti a požiadavkách dieťaťa pre vstup do základnej školy po stránke somatickej, psychickej a emocionálnej. Rodičia mali možnosť diskusie s pani psychologičkou na tému školská zrelosť a predčasné zaškolenie detí. Pani psychologičke ďakujeme za spoluprácu a za zodpovedané otázky.

                                                                                                                       Bc. Barbora Pupáková

  • Bábkovkové divadlo Slniečko

    Bábkovkové divadlo Slniečko

     

    Dňa 6.12.2023 sa deti z našej materskej škole zúčastnili divadelného predstavenia "Malí huncúti a Vianoce". Navštíviť nás prišiel bábkoherec spoločne so svojimi kamarátmi – bábkami javajkami. Zahral nám veľmi pekný, pútavý a poučný príbeh o Vianociach. Vďaka nemu sme si opäť mohli pripomenúť, že na Vianoce nie sú dôležité darčeky ale najmä láska a rodina. Divadielko sa deťom veľmi páčilo, spoločne sa s kamarátmi bábkami aj porozprávali, zaspievali si i zatancovali. Dokonca sa naučili počas predstavenia aj novú pesničku.

    Ďakujeme za spríjemnenie predvianočného času Bábkovému divadlu Slniečku a s radosťou ho v našej materskej škole privítame opäť.

                                                                                                                                                               Bc. Barbora Pupáková

  • Vystúpenia detí z hudobno-pohybového krúžku na Mikuláša

    Vystúpenia detí z hudobno-pohybového krúžku na Mikuláša

    Prvé vystúpenie bolo dňa 05.12.2023 na námestí. Radosť v očiach detí bola neopísateľná. Príchod Mikuláša, anjela, čerta, rozsvietenie stromčeka podnietilo deti napriek zime, tme k nadšenému predvedeniu pripraveného programu.

    Druhé vystúpenie sa uskutočnilo dňa 06.12.2023 v Klube dôchodcov. Tá radosť v očiach, úsmev v tvári členov KD bola pre deti veľkým povzbudením, aby zaspievali, zarecitovali zmes piesní a básní nielen o Mikulášovi, ale aj o čase adventu. Na záver zaznel vinš k blížiacim sa Vianociam.

                                          Ďakujeme všetkým za čarovnú atmosféru, potlesk i darčeky.

                                                                                                                                                                   R.Leitmanová

                                                                                                                                         

     

  • Stretnutie s Mikulášom

    Stretnutie s Mikulášom

    Dňa 5.12. 2023 zavítala do našej materskej školy vzácna návšteva, ktorú všetky detičky netrpezlivo očakávali. Deti túžobne natŕčali ušká, či náhodou nezačujú zvonček Mikuláša. Keď nastala tá chvíľa, ich tváre sa rozžiarili úsmevom a len podaktorí mali obavy z toho, či dostatočne poslúchali. Mikuláš so svojimi pomocníkmi, anjelom a čertom , mali pre deti milé slová ako aj dlho očakávané mikulášske balíčky. Tie však detičky nedostali len tak, v každej triede zazneli pesničky či básničky, ktoré si pre nich prichystali spolu s pani učiteľkami. Radosť v detských očkách nás presvedčila o tom, že sa budú snažiť poslúchať po celý rok. Už teraz sa tešíme na ďalšiu Mikulášovú návštevu.

    Bohatú nádielku od Mikuláša mali naše detičky aj vďaka: p.Babitz, p. Personová, Obchod Domanik , Monty Ranč, Drogéria u Anežky, Zornička, Dozorný výbor COOP Jednota, členovia výboru RZ pri MŠ.

    Za zapožičanie kostýmov ďakujeme OÚ Nitrianske Pravno a v neposlednom rade ďakujeme Mikulášovi a jeho dvom pomocníkom Čertovi a Anjelovi.

                                                                                                                                                           Lucia Dírerová

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

    Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

    Tento krásny projekt sa stal už našou tradíciou. Vďaka spolupráci, srdečnosti a šľachetným srdiečkam sa nám spolu s vami podarilo zabaliť veľa krabičiek, ktoré boli dňa 30.11.2023 odovzdané do Centra sociálnych služieb – Bôrik. Aj detičky priložili ruku k dielu a tak sme mohli do krabíc vložiť aj vianočné pozdravy. Veľmi pekne vám všetkým ďakujeme, lebo veríme , že každá maličkosť vyčarí úprimný úsmev na tvárach našich seniorov.

                                                                                                                                                               Kolektív MŠ

  • Stretnutie s lesným pedagógom

    Stretnutie s lesným pedagógom

    Našu materskú školu navštívili dňa 30. 11. 2023 lesníci z Lesnej správy v Nitrianskom Pravne, pán Miroslav Svrček a pán Martin Kobela. Podelili sa o svoje poznatky a zážitky z lesa, o ochrane prírody a zvieratách. Deti z triedy Lienky a Motýliky sa aktívne zapájali do rôznych činností.  Pán lesník priniesol škatule plné prekvapení – semienka rôznych stromov, tabuľu so zvieratami, parohy a vrecká s prekvapením, ktoré deti hádali hmatom. Nechýbala ani spoločná báseň, na ktorú si deti s lesníkmi zatancovali. Deti mali možnosť spýtať sa pána lesníka , čo ich najviac zaujíma. Dozvedeli sa, že ježko je najväčší zimný spáč. Spoločné fotky sú pamiatkou na enviromentálnu aktivitu, ktorá vedie deti k pozitívnemu vzťahu k prírode. Prežili sme ďalší zaujímavý deň v našej materskej škole a už teraz sa pýtajú, kedy sa s lesníkom opäť stretnú. Ďakujeme.

                                                                                                                                                         Petra Magdolenová

  • Zdravotný program Evička nám ochorela

    Zdravotný program Evička nám ochorela

    Dňa 15.11.2023 nás navštívili záchranári z organizácie Slovenský červený kríž. Pani riaditeľka Renátka Lukáčiová sa s deťmi porozprávala o typických prejavoch ochorenia a zdravia, spoločne si opisovali obrázky z projektu Evička nám ochorela a diskutovali o tom, čo máme robiť preto, aby sme boli zdraví. Po prezentácií si deti mohli samé vyskúšať rolu pacienta, či lekára, ktorý obväzuje rany. Deťom sa beseda so záchranármi veľmi páčila, obohatili si svoje vedomosti o nové poznatky a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Ďakujeme 

                                                                                                                   Bc. Jaroslava Lorincová

  • OZNAM

    Dňa 22.11.2023 sa bude vyberať príspevok do ZRŠ v čase od 6:45 do 8:00hod a od 14:30 do 16:00 hod vo vestibule MŠ, výška príspevku je 16 euro. Ďakujeme

  • OLEJKO CHRÁNI PRÍRODU

    OLEJKO CHRÁNI PRÍRODU

    Nový projekt "OLEJKO CHRÁNI PRÍRODU" prináša myšlienku správneho separovania použitého kuchynského oleja a tukov do škôl naprieč celým Slovenskom.  

    Naša škôlka sa zapojila do tohto výnimočného projektu nielen kvôli ochrane životného prostredia, ale aj pre to , že deti spolu s rodičmi vedie k edukácii ako správne triediť odpad. Použitý jedlý olej a tuk môžete nosiť od novembra do nádoby vo vestibule MŠ , v dobre uzavretej PLASTOVEJ nádobe.Ďakujeme , že spolu chránime prírodu.

                                                                                                                                                                      Kolektív MŠ

  • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?

    KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?

    Ako každý rok ,aj tento sa naša MŠ zapojila do tohto milého dobročinného projektu. Spoločne s deťmi vytvoríme krabičky plné lásky pre seniorov a budeme ich viesť k nezištnej pomoci. Preto oznamujeme aj rodičom, že môžu prispieť malou pozornosťou alebo už naplnenou krabičkou. Všetko môžete nosiť priamo pani učiteľkám na triedu a to od 13.11. do 24.11 2023. Ďakujeme za spoluprácu

                                                                                                                                   Kolektív MŠ

  • DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL?

    DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL?

    Tento významný deň každoročne 4. novembra oslavuje každá škôlka. Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Deti v našej škôlke si Deň materských škôl pripomenuli pesničkou „Hymna materskej školy“, na ktorú si deti zatancovali a spolu s pani učiteľkami robili rôzne aktivity . Tešíme sa , že sa deťom v našej škôlke páči a naďalej v nej budeme vytvárať príjemnú atmosféru pre všetky detičky.

                                                                                                                                                   Lucia Dírerová

  • VÝSTAVA Z JESENNÝCH PLODOV

    VÝSTAVA Z JESENNÝCH PLODOV

     Jeseň je najfarebnejšie ročné obdobie. A ak sa pozeráme na prírodu cez slnečné lúče, je ešte krajšie. Príroda nám ponúka množstvo farieb. Záhradky zas ovocie, zeleninu, les a lúky rôzne plody. Naše deti využili množstvoprírodného materiálu a vytvorili rôzne panáčiky a výtvory, s ktorými si vyzdobili materskú školu.

            Ďakujeme rodičom, ktorí sa zapojili do jesennej výzdoby pred materskou školou.

                                                                                                                                          Lucia Vrábelová

     

  • Stretnutie detí s dentálnou hygieničkou

    Stretnutie detí s dentálnou hygieničkou

    Dňa 19.10. 2023 navštívila MŠ dentálna hygienička. Deti zo 4. a 5. triedy sa zúčastnili odbornej prednášky. Dozvedeli sa ako treba správne čistiť mliečne aj trvalé zuby. Dentálna hygienička im porozprávala aj o stavbe chrupu, jeho účele, význame a druhoch zubov. Nezabudla na prevenciu ochorení a správnu techniku čistenia. Bola to veľmi zaujímavá beseda pri ktorej sme sa  veľa naučili o svojom tele. Teraz je to len na nás, či ten náš úsmev bude krásny a zdravý. Ďakujeme pani Ľubici Hnáthovej za čas, strávený medzi nami a pútavé rozprávanie.

                                                                                                                  Petra Magdolenová

  • Mesiac úcty k starším a hudobno-pohybový krúžok z MŠ .

    Mesiac úcty k starším a hudobno-pohybový krúžok z MŠ .

    Každoročne v októbri pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sa deti z hudobno- pohybového krúžku  z MŠ stretávajú s členmi klubu dôchodcov v našej obci. Veď práve starí rodičia sa dennodenne podieľajú pri výchove svojich vnúčat a mnohokrát im nahrádzajú rodičov, či kamarátov. Deti najlepšie vedia oceniť ich lásku, pohladenie i účasť pri spoločných hrách. Preto sme 11. októbra 2023 prijali pozvanie s vedomím potešiť všetkých členov klubu dôchodcov a dopriať si pár nezabudnuteľných okamihov v ich prítomnosti pri príležitosti 30. výročia založenia  základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska i mesiaca úcty k starším.  S radosťou sme tiež prijali pozvanie vystúpiť aj dňa 18.10.2023 na „ Akadémii seniorov“ v obradnej sieni  OÚ. Na znak vďaky a úcty si deti z hudobno-pohybového krúžku MŠ pripravili básničky a  pásmo ľudových piesní a hier. Aj keď mali deti na nácvik  relatívne málo času, keďže vystúpenie bolo hneď v októbri, i napriek tomu nesklamali a zožali veľký potlesk. Na záver chceme všetkým popriať pevné zdravie a ešte dlhú krásnu slnečnú jeseň života.

                                                                                                                                                               O. Jamrichová

  • TURISTICKÉ PRECHÁDZKY

    TURISTICKÉ PRECHÁDZKY

    Tento rok nám začiatok jesene priniesol mnoho slnečných lúčov a priam letných dní, ktoré sme s deťmi z materskej školy v septembri ale i prvý októbrový týždeň využili na turistické prechádzky. Nahodili sme batohy na chrbátiky a každá trieda si vybrala svoj cieľ, pri ktorom si deti podľa svojich možností a schopností odskúšali vlastnú vytrvalosť. Počas prechádzok sme zažili veľa zábavy, radosti, smiechu, hier a zodpovedali mnoho zvedavých otázok. Deti mali možnosť pozorovať zmeny v prírode v jesennom období a spoznávať prírodné krásy svojho okolia. Prechádzky sú obľúbenou aktivitou detí každého veku, preto sa tešíme na ďalšie zážitky, ktoré nás čakajú nasledujúce mesiace.

     

                                                                                                                                                          Bc. Jaroslava Lorincová

     

     

     

  • PLAVECKÝ VÝCVIK DETÍ PREDŠKOLSKÉHO VEKU

    PLAVECKÝ VÝCVIK DETÍ PREDŠKOLSKÉHO VEKU

    Prvý októbrový týždeň od 2.10. do 6.10.2023 sa predškoláci našej materskej školy zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý realizovala plavecká škola „Ráchel“ v bazéne Hotela pod Zámkom v Bojniciach. Počas celého týždňa sa deti pod vedením pani trenérky oboznamovali so základnými technikami plávania. Mnohým deťom sa úspešne podarilo prekonať počiatočný strach z vody a prostredníctvom hier vo vode si potom užili veľa zábavy. Pekné jesenné počasie nám doprialo aj zaujímavé spoznávanie okolia zámku v Bojniciach.

    Plavecký výcvik podporil zameranie našej materskej školy v súvislosti so zdravým životným štýlom detí a doplnil Národný akčný plán prevencie obezity na roky 2015-2025, v ktorom zohráva dôležitú úlohu rozvíjanie pohybových návykov detí už v rannom veku.

                                                                                                                                                                      Mirka Dašková

  • Exkurzia do Sklárskeho skanzenu Valaská Belá

    Exkurzia do Sklárskeho skanzenu Valaská Belá

    Dňa 27.9.2023 sme s deťmi 4. a 5. triedy absolvovali exkurziu do Sklárskeho skanzenu vo Valaskej Belej.  Privítal nás pán Peter Dolinaj,  ktorý deťom porozprával o práci so sklom, ktoré sa dá roztaviť a rôzne tvarovať. Vysvetlil nám, na čo sa používajú rôzne nástroje a ako fungujú pece, ktoré potrebuje  pri práci.  Názorne deťom ukázal výrobu delfína, kvetov, labute a vázičiek. Deti najviac zaujalo fúkanie do skla a tvorba balónu, ktorý praskol. Exkurzia bola nielen zaujímavá a pútavá, ale hlavne poučná, pretože okrem krásnych výrobkov, ktoré si deti mohli prezrieť, sa dozvedeli viac o tradičnom remesle - sklárstve. Deťom sa exkurzia veľmi páčila, a preto sa budeme snažiť, aby sme toto krásne miesto navštívili o rok opäť. Veľká vďaka patrí pánovi Dolinajovi, za priateľský prístup a možnosť pozrieť si jeho zbierku výrobkov.

                                                                                                                                                           Bc. Barbora Pupáková

     

  • "Európsky týždeň športu 2023"- BeActive School

    "Európsky týždeň športu 2023"- BeActive School

    Európsky týždeň športu slúži  na podporu športu a pohybovej aktivity  Až v 40tich krajinách  Európy oslavujú športom tento týždeň. Keďže je tento týždeň určený naozaj pre každého- bez ohľadu na vek, rozhodli sme sa doň zapojiť aj my s našimi 3 – 4 ročnými detičkami. V rámci jedného dopoludnia sme s deťmi zorganizovali trojboj, ktorý pozostával z bicyklovania, hodu loptičkou do diaľky a streľbou z vodnej pištole. Deťom sa to veľmi páčilo a za svoju snahu boli Národným športovým centrom aj odmenení vecnými cenami, za čo im patrí veľká vďaka. Nie len naše najmenšie deti radi športujú, ale celkovo MŠ Nitrianske Pravno nabáda deti k pohybu a zdravému životnému štýlu , a to celoročne.  A sme veľmi radi , že vediete k tomu vaše deti aj doma vo voľnom čase. Stačí si zacvičiť a rozhýbať sa!

                                                                                                                                                                       Lucia Dírerová

Novinky

Kontakt

  • Materská škola Nitrianske Pravno
    Hviezdoslavova 1, 972 13 Nitrianske Pravno
  • 046/5446321

Fotogaléria