Novinky

  • Exkurzia do Sklárskeho skanzenu Valaská Belá

    Exkurzia do Sklárskeho skanzenu Valaská Belá

    Dňa 27.9.2023 sme s deťmi 4. a 5. triedy absolvovali exkurziu do Sklárskeho skanzenu vo Valaskej Belej.  Privítal nás pán Peter Dolinaj,  ktorý deťom porozprával o práci so sklom, ktoré sa dá roztaviť a rôzne tvarovať. Vysvetlil nám, na čo sa používajú rôzne nástroje a ako fungujú pece, ktoré potrebuje  pri práci.  Názorne deťom ukázal výrobu delfína, kvetov, labute a vázičiek. Deti najviac zaujalo fúkanie do skla a tvorba balónu, ktorý praskol. Exkurzia bola nielen zaujímavá a pútavá, ale hlavne poučná, pretože okrem krásnych výrobkov, ktoré si deti mohli prezrieť, sa dozvedeli viac o tradičnom remesle - sklárstve. Deťom sa exkurzia veľmi páčila, a preto sa budeme snažiť, aby sme toto krásne miesto navštívili o rok opäť. Veľká vďaka patrí pánovi Dolinajovi, za priateľský prístup a možnosť pozrieť si jeho zbierku výrobkov.

                                                                                                                                                           Bc. Barbora Pupáková

     

  • "Európsky týždeň športu 2023"- BeActive School

    "Európsky týždeň športu 2023"- BeActive School

    Európsky týždeň športu slúži  na podporu športu a pohybovej aktivity  Až v 40tich krajinách  Európy oslavujú športom tento týždeň. Keďže je tento týždeň určený naozaj pre každého- bez ohľadu na vek, rozhodli sme sa doň zapojiť aj my s našimi 3 – 4 ročnými detičkami. V rámci jedného dopoludnia sme s deťmi zorganizovali trojboj, ktorý pozostával z bicyklovania, hodu loptičkou do diaľky a streľbou z vodnej pištole. Deťom sa to veľmi páčilo a za svoju snahu boli Národným športovým centrom aj odmenení vecnými cenami, za čo im patrí veľká vďaka. Nie len naše najmenšie deti radi športujú, ale celkovo MŠ Nitrianske Pravno nabáda deti k pohybu a zdravému životnému štýlu , a to celoročne.  A sme veľmi radi , že vediete k tomu vaše deti aj doma vo voľnom čase. Stačí si zacvičiť a rozhýbať sa!

                                                                                                                                                                       Lucia Dírerová

  • EXKURZIA DO MÚZEA KULTÚRY KARPATSKÝCH NEMCOV V NITRIANSKOM PRAVNE

    EXKURZIA  DO  MÚZEA  KULTÚRY  KARPATSKÝCH  NEMCOV  V NITRIANSKOM  PRAVNE

    V rámci multikultúrnej výchovy deti z Materskej školy v dňoch: 20.9. a 21.9.2023 navštívili Múzeum kultúry karpatských Nemcov v Nitrianskom Pravne. P. Husárová pútavo porozprávala deťom o predmetoch dennej potreby, ktoré kedysi používali naši starí a prastarí rodičia. Najviac sa deťom páčili kroje, kolovrátok a oblečenie bábik. Porovnali zábery Nitrianskeho Pravna zo starých fotiek s dnešným vzhľadom našej obce. Exkurzia sa im páčila a tešia sa, že do múzea sa opäť vrátia. 

                                                                                                                                                       Lucia Dírerová

  • OZNAM

    OZNAM

    Dobré ráno, milá škôlka,

    prišiel šťastný deň,

    keď s úsmevom prichádzame

    do tých tvojich stien.

    Dňa 11.09.2023 (v pondelok) o 16.00.hod sa uskutoční plenárne rodičovské združenie v 2.triede MŠ a následne triedne RZ v jednotlivých triedach. Účasť rodičov, bez prítomnosti detí je nutná.

    Tešíme sa na spoluprácu.

     

  • OZNAM - ZMENA

    Vedúca školskej jedálne pri Spojenej škole v Nitrianskom Pravne oznamuje rodičom, že výdaj šekov V sa bude konať v dňoch 28.8. – 30.8. 2023 vrátane 29.8.2023 od 6:00 – 13:45 hod,  v budove . Ďakujeme.

  • Kúzelník MŠ

    Kúzelník MŠ

    Počas tohto školského roku prebiehal v našej materskej škole projekt „Zbierame použité batérie so Šmudlom“. Deti spolu s rodičmi doma zbierali použité batérie do zelenej krabičky B-BOX, ktoré potom v materskej škole vysypali do určenej plastovej zbernej nádoby. Veľkou usilovnosťou sa nám podarilo vyzbierať a odovzdať 250 kg použitých batérií.  Ako odmena za našu snahu nám bolo prisľúbené milé prekvapenie. A to sa naozaj splnilo! V pondelok 26.6.2023 našu materskú školu navštívila nezvyčajná návšteva- prišiel k nám kúzelník Ivan. Počas vystúpenia predviedol svojimi kúzelnými rukami neuveriteľné kúsky. Vyčaroval nám farebnú omaľovánku, kúzelnícke paličky rôznej farby a hrúbky, loptičky a z balónov vytvoril pekné zvieratká. Pri niektorých kúzlach mu pomáhali aj kamaráti z našej materskej školy. Všetkým sa predstavenie veľmi páčilo a dúfame, že sa s kúzelníkom ešte niekedy stretneme!

                                                                                                                                                               Mirka Dašková

  • Rozlúčka predškolákov

    Rozlúčka predškolákov

    V našej materskej škole máme každý rok v júni rozlúčku s predškolákmi. Aj tento rok sme sa s nimi slávnostne rozlúčili na obecnom úrade v Nitrianskom Pravne dňa 21.6.2023. Deťom sa slávnostný program podaril. Poďakovali a rozlúčili sa so všetkými zamestnancami MŠ. Všetkým deťom prajeme, aby sa im v škole vo všetkom darilo.

    Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám z 5. triedy, ktoré ich program naučili, obecnému úradu a rodičovskému združeniu za spoluprácu.

    Lucia Vrábelová

  • OZNAM

    Milí rodičia budúcich prváčikov,

     srdečne Vás pozývame na priateľské stretnutie s vedením školy a s budúcou triednou učiteľkou Vášho dieťaťa, ktoré sa v školskom roku 2023/24 stane žiakom – žiačkou prvého ročníka našej školy.

    Zároveň Vás chceme oboznámiť s aktuálnym  vzdelávacím programom a odpovedať na Vaše prípadné otázky ohľadom výučby a chodu školy.

    Plenárne rodičovské združenie sa uskutoční 27. júna (utorok) o 16.00 h

    v priestoroch jedálne ZŠ Nitrianske Pravno.

     

    Nakoľko Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR znížilo  finančný príspevok na učebnice a pracovné zošity o približne 66% pre 1. ročník, prosíme Vás, aby ste nám pomohli zabezpečiť kvalitné vzdelávanie zakúpením učebníc, ktoré Vaše deti budú do 1. ročníka potrebovať. Z toho dôvodu Vás prosíme o uhradenie 11 eur priamo na plenárnom rodičovskom združení, ktoré budú využité na nákup týchto edukačných publikácii. Za Vašu ústretovosť Vám vopred ďakujeme.

     

    Tešíme sa na stretnutie!  

      

     S úctou 

    vedenie Spojenej školy Grundschule mit Kundergarten Nitrianske Pravno

  • Rozprávkový zámok v Bojniciach

    Rozprávkový zámok v Bojniciach

    Dňa 15.6. 2023 sa deti zo 4.a 5. triedy ocitli vo svete rozprávok. Spolu s pani učiteľkami navštívili Rozprávkový zámok v Bojniciach. Deti sa zoznámili s čarom ľudových, ale i zahraničných rozprávok v interiéroch aj exteriéroch zámku. Príbehy poskytli deťom náučnú, ušľachtilú ale i zábavnú formu rozprávok O Žabom princovi, Pyšnej princeznej a Kráľovi času. Počas prehliadky deti zbierali svetielka od rozprávkových postáv, vďaka ktorým mali prísť až do cieľa a uvedomiť si, čo je v živote dôležité. Veríme, že aj budúci rok nás opäť Kráľovské rozprávky na Bojnickom zámku očaria rovnako ako aj tento rok a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

                                                                                                                            Bc. Barbora Pupáková

  • Vystúpenie hudobno-pohybového krúžku z MŠ na „Tradičnom Pravnianskom jarmoku.“

    Vystúpenie hudobno-pohybového krúžku z MŠ na „Tradičnom Pravnianskom jarmoku.“

    Vždy v sobotu pred Jánom  sa v našej obci pravidelne koná už „Tradičný Pravniansky jarmok“. Na týchto oslavách nemôže chýbať vystúpenie detí z MŠ. Aj tento rok  17. júna 2023 sa s vystúpením prezentovali deti z hudobno-pohybového krúžku  z našej materskej školy pod vedením pani učiteliek Otílie Jamrichovej a Renáty Leitmanovej. V prvom vystúpení  deti hravo zvládli  ľudový tanec  v krojoch „ Štyri kroky dopredu, štyri kroky dozadu “. V druhom sa dievčatá aj chlapci predstavili so spoločenským tancom Čača. Tanečná choreografia im nerobila žiadny problém. Prispeli tak k vynikajúcej jarmočnej nálade a za svoje vystúpenie zožali  veľký potlesk.

                                                                                                                                                  O. Jamrichová

     

  • Exkurzia do ZOO Bojnice

    Exkurzia do ZOO Bojnice

    Návšteva zoologickej záhrady je pre deti zaujímavým zážitkom v každom počasí. Potvrdili to aj deti z 1., 2. a 3.triedy našej materskej školy, ktoré sa 6.6.2023 zúčastnili exkurzie v ZOO Bojnice. V areáli ZOO so záujmom pozorovali rôzne zvieratá a živočíchy, spoznávali rôznorodosť živočíšnej ríše aj napriek nepriaznivému počasiu.Deti veľmi zaujali pavilóny s exotických zvieratami, obdivovali pohyblivé a nezbedné opičky, pestrofarebné vtáky, ryby a plazy, ale aj veľké šelmy. Samozrejme, nevynechali ani návštevu pavilónu slonov. Vďaka exkurzii deti získali veľa nových poznatkov o živočíchoch, ich životných prejavoch, spôsobe pohybu a života a o rôznych druhoch potravy. Exkurzia v ZOO sa všetkým páčila.

     

                                                                                                                                                                Mirka Dašková

  • MDD – ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

    MDD – ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

    V našej MŠ sme pri príležitosti MDD pripravili pre deti viaceré prekvapenia. Konkrétne 1.jún sa niesol v duchu detskej športovej olympiády. Naši malí športovci boli plní očakávaní. S hrdosťou predniesli svoj olympijský sľub. A neostalo len pri slovách. Do všetkých športových disciplín išli s plným nasadením, radosťou, nadšením. Atmosféru ozajstnej olympiády dotváral i vyzdobený areál, veselá hudba, povzbudzovanie a potlesk pani učiteliek. Na záver boli všetci malí športovci odmenení medailou a diplomom.Som hrdá, že naša MŠ poskytuje všetkým deťom nadštandardné pohybové možnosti, aktivity, čim stimulujeme u detí trvalý pozitívny vzťah k športovým aktivitám, podporujeme zdravý životný štýl a zvyšujeme ich sociálnu inteligenciu.

    R Leitmanová

  • Hudobný koncert Viktor

    Hudobný koncert Viktor

    Dňa 30.5 navštívil našu materskú školu hudobník a bývalý učiteľ Viktor Guľváš. Pre deti si pripravil hudobný program, v ktorom ich čakalo veľa veselých pesničiek, pri ktorých si mohli nielen s chuťou zaspievať, ale sa tiež aktívne zapojiť hrou, napodobňovaním či hádaním. Deti sa na chvíľu ocitli medzi domácimi a lesnými zvieratkami, zoznámili sa s ich hlasmi a pohybmi. Zahrali sa na remeselníkov a určite novým zážitkom pre deti bola pieseň Afrika, pri ktorej sa naučili cudzie reči. Na záver si deti poriadne zatancovali a vyšantili sa spolu s pesničkou Šašo. Pre všetkých v materskej škole to bol krásny zážitok a veríme, že sa k nám hudobník Viktor ešte niekedy vráti.


                                                                                                                                                 Bc. Jaroslava Lorincová

  • Vystúpenie pre členky PZŽ

    Vystúpenie pre členky PZŽ

    Deti z hudobno-pohybového krúžku MŠ počas celého školského roka absolvovali množstvo vystúpení. Dňa 26.05.2023 mali možnosť potešiť svojim programom členky Pravňanského zväzu žien. Verím, že svojim spevom, recitáciou, tancom spríjemnili všetkým prítomným posedenie a že posolstvo dobrej nálady, lásky, radosti, ktoré im deti priniesli ich pozitívne naladilo. Ďakujeme za pozvanie i sladkú odmenu.

    R.Leitmanová

  • Turistické prechádzky

    Turistické prechádzky

    Krásne jarné dni zlákali do prírody aj deti z našej materskej školy. Koncom mája sa deti po triedach zúčastnili krátkych, ale aj dlhších turistických prechádzok. Prostredníctvom nich si  uvedomovali zmeny v prírode v jarnom období a spoznávali prírodné krásy svojho regiónu. Pozorovali rastliny, kvety, hmyz a iné zaujímavé súčasti živej a neživej prírody. Všímali si aj rôznorodosť okolitej krajiny.Prechádzky do prírody sú pre deti veľmi obľúbené v každom ročnom období. Vďaka nim sa u nich formuje kladný vzťah k prírode a základy environmentálnych postojov.

     

                                                                                                                                                                Mirka Dašková

     

  • Triedne besiedky pri príležitosti Dňa matiek spojené s výstavou výtvarných prác

    Triedne besiedky pri príležitosti Dňa matiek spojené s výstavou výtvarných prác

    „DEŇ MATIEK“ je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú   a vyjadriť im našu vďačnosť. V dňoch od 10. - 12. mája 2023 v našej materskej škole bolo cítiť nedočkavosť, osláviť tento krásny sviatok. Deti sa už nevedeli dočkať, kedy svoju nespútanú radosť môžu prejaviť svojim mamičkám. Predviedli všetko, čo si pre ne s pani učiteľkami dlhý čas pripravovali. Každé dieťa chcelo piesňou, tancom a básňou vyjadriť, že mama je pre nich jedinečná a nenahraditeľná. Odmenou nám bol potlesk prítomných mamičiek. V závere venovali deti mamičkám vyrobené darčeky.

    Ďakujeme všetkým mamičkám za to, že ste.

                                                                                                                                               Petra Magdolenová

                                                                                                                                           

  • Deň matiek v klube dôchodcov

    Deň matiek v klube dôchodcov

    Jedným zo symbolov sviatku Dňa matiek je aj srdce. A práve srdiečka, aj keď nie skutočné, lietali v klube dôchodcov dňa 10.05.2023. Deti z hudobno-pohybového krúžku MŠ opäť dokázali svojimi citlivými piesňami, básňami potešiť i dojať členky klubu dôchodcov. Tá atmosféra bola neskutočná. O to viac, že naše staré mamy si zachovali schopnosť počúvať srdcom a nie cez mobilné telefóny. Ďakujeme za pozvanie a darčeky.

    R. Leitmanová

  • Stretnutie so včelárom

    Stretnutie so včelárom

    Keď sa konečne dňa 4.5.2023 ukázalo slniečko, navštívila nás pani včelárka Janka Svitková. Pri príležitosti témy tohto týždňa, ktorou bol Hmyz nám predstavila zaujímavostí o živote a práci včiel, ich činnosti v úľoch a význame pre ľudí. Deti sa dozvedeli informácie o tom ako pani včelárka pomáha včielkam, videli aj praktické ukážky a veci potrebné na chov včiel. Deti mali možnosť obliecť si ochranný včelársky odev, ovoniavať medové plásty z úľov a iné veci. Deti si odniesli krásne zážitky a naučili sa, že včielkam vďačíme za mnoho na svete. Tešíme sa na ďalšiu návštevu!

                                                                                                                               Bc. Jaroslava  Lorincová

  • Návšteva základnej umeleckej školy spojená s výchovným koncertom

    Návšteva  základnej  umeleckej  školy  spojená  s výchovným  koncertom

    Dňa 2.5. 2023 sa deti Materskej Školy v Nitrianskom Pravne zúčastnili výchovného koncertu v Základnej umeleckej škole.

     Pomocou riekanky  „Čarovný domček raz, dva, tri, ukáž čo skrývaš vo vnútri?“ deti s pani učiteľkou otvárali dvere zázračného hudobného domčeka. Cez dvere podávali hudobné nástroje ako napríklad: obrázok klavíra, akordeón, flauty, sláčik a vychádzali z nich aj deti, ktoré spievali. Pri hre a speve boli zmotivovaní k hre na telo.

    Koncert hudobných nástrojov sa deťom veľmi páčil a už teraz rozmýšľajú na aký hudobný nástroj by sa prihlásili v Základnej umeleckej škole v budúcnosti.

                                                                                                                                                             Marta Vráblová

  • Hudobno-pohybový krúžok z MŠ - Stavanie mája

    Hudobno-pohybový krúžok z MŠ - Stavanie mája

    Sadíme my máje, čo nám dajú za ne,

    pálenky červenej do krbky hlinenej,

    máj, máj, máj, zelený,

    pod oblôčkom sadený.

    Práve touto známou ľudovou piesňou začali svoje vystúpenie deti pri stavaní mája v našej obci 28. apríla 2023. Všetkých prítomných divákov naladili na ľudovú nôtu v krojoch, piesňou a tančekom  „Štyri kroky dopredu“. O tom, že sa im to podarilo, hovoril dlhotrvajúci potlesk.

     Keďže deti sa veľmi rady prezentujú so svojím vystúpením, prijali sme pozvanie aj od CSS Bôrik v Nitrianskom Pravne. V utorok 2. mája 2023 deti spríjemnili chvíle pri stavaní mája aj obyvateľom CCS v Bôriku.

                                                                                                                                                    Otília Jamrichová

Novinky

Kontakt

  • Materská škola Nitrianske Pravno
    Hviezdoslavova 1, 972 13 Nitrianske Pravno
  • 046/5446321

Fotogaléria